Február 28 – Kedd

d.e. Az áldozat megtérül – Mk 10:28-31; Kulcsige: Mk 10:29-30a

Jézus így szólt: Bizony mondom nektek: mindaz, aki elhagyta házát vagy testvéreit, anyját vagy apját, gyermekeit vagy szántóföldjeit énértem és az evangéliumért, az százannyit kap. (Mk 10:29-30a)

Az ember egész földi élete során azért küszködik, hogy minél több dolgot megszerezhessen. Péter és a tanítványok, amikor Jézus követőivé lettek, mindent elhagytak.

Vajon miért várja el Isten, hogy őérette mindenről lemondjunk? Mielőtt úgy gondolnánk, hogy jogunk van a birtokláshoz, ne felejtsük el, hogy üres kézzel jöttünk, és üres kézzel fogunk távozni is e világból, és mindent, amivel csak rendelkezünk, ajándékba kaptunk. Sokszor a földi kincsek csak akadályok abban, hogy valódi mennyei kincseket gyűjtsünk. Ha nem tudunk lemondani a földi dolgokról, azt jelenti, hogy csak önmagunkban bízunk, és nem hiszünk igazán a megjutalmazásban. 

Egy próbát végeztek gyermekeken az önmegtartóztatással kapcsolatban. Letettek eléjük egy szelet tortát, és azt mondták nekik, ha egy órán keresztül képesek lesznek megállni, hogy ne egyenek a tortából, a végén értékes jutalmat kapnak. A legtöbben közülük képtelenek voltak ellenállni a kísértésnek, így elvesztették a jutalmukat. Éljünk úgy, mint akik tudjuk, nincs itt maradandó otthonunk! 

Milyen céllal adta Isten mindazt, amivel rendelkezel? 

Kitől vagy mitől függ az életed és a megélhetésed? (NF)

 

d.u. A testvéri szeretet példája – 1Sám 18:1-4

Létezik igazi barátság! Hogyan lehetséges ez, és miben mutatkozik meg?

1. Lelki kötödésekben: „Jonatán lelke összeforrt Dávid lelkével”. Vagyis lelki törekvéseik voltak, Istennek akartak tetszeni, akaratát keresték. Amikor a barátok igét tanulmányoznak, imádkoznak, harcaikról beszélgetnek, akkor ez elmélyíti kapcsolatukat és lelkük épül. Ilyen barát vagy? Erre irányítod barátaid figyelmét?

2. Testvéri szeretetben. Olyan elcsépelt már ez a mondat, mert kiürítettük a jelentéstartalmát, nem azzal, hogy sokat használtuk, hanem azzal, hogy nem mindig jól cselekedtük! Akivel lelkileg közösségben vagyok, azt tudom szeretni is: szeressem, mint önmagamat! Ez a szeretet gyakorlati: onnan kell kiindulni, hogy én mit szeretnék, nekem hogyan esne az, ahogy barátommal bánok? És ezekkel a gondolatokkal felfegyverezve, segíteni.

3. Mély alázatban. Jonatán átadta Dávidnak a hercegi ruháját és fegyvereit, ezzel ő lemondott a trónról, megértette, hogy Isten Dávidot jelölte erre. Az igazi barát akkor is segít, amikor barátja előrébb került a ranglistán. Jonatán megalázkodott. És te? (SzS)