Január 14 – Szombat

d.e. Jézus hív, hogy elküldhessen – Mk 3:13-19; Kulcsige Mk 3:13

Azután felment a hegyre, és magához hívta, akiket akart; ők pedig odamentek hozzá. (Mk 3:13)

A kimerítő lelki munka végeztével Jézus felment a hegyre imádkozni és virrasztani (Lk 6:12). Megpihenni Isten szolgálatában csak imádkozva lehet! Lazítani nem szabad, mert az „ordító oroszlán” szertejár (1Pt 5:8). Imádkozni kell, mert imában nyerünk alázatot a győzelmek után, és erőt, hogy felálljunk bukásainkból (Mik 7:8).

Az Atyával töltött csendes éjszaka után Jézus magához hívta, „akiket akart”. Egy nagyobb tanítványi csoportra gondolhatunk, akikből a Mester kiválasztotta a tizenkettőt. Hívása erőteljes volt, kiválasztása szuverén. Név szerint kaptak a tanítványok elhívást az apostolságra. Hasonlóan az egykori 12 izraelita kémhez, akik felderíteni mentek Kánaán földjét (4Móz 13:2), a tanítványok is küldetést kaptak, de egy másik ország érdekében. Ők Isten országának követei lettek. Hatalmat kaptak az ellenség felett. Igét tanultak, mely életváltoztató örömüzenet lett az emberek számára. 

Mózes lángoló, de el nem égő bokorban találkozott a szolgáltra megbízó „Vagyok” Istennel. Sámuel éjszakának idején hallotta meg Isten hangját, aki kijelentést adott a jövőről. Ézsaiás a templomban látta meg Isten dicsőségét, és ajánlotta fel életét Isten szolgálatára. 

Te hogyan találkoztál Istennel? Tudod-e, hogy mire hívott el az Úr? Hogyan segít az imádságban való megpihenés a lelki szolgálatban? (SzL)

 

d.u. Az irigység okot keres Dán 6:1-10 (6:2-11 Károli ford.)

Dáriusz király három főkormányzót rendelt országa vezetésére, az egyik Dániel volt. Ő kiemelkedett mind közül és „ezért a király őt akarta az egész országa élére állίtani” (4. v.). Irigyei mindenféle ürügyet keresve megpróbálták bevádolni Dánielt a királynál. Végül olyan rendeletet írattak alá a királlyal, ami az imádkozást megtiltva, Dánielt törvénysértőnek tüntette fel. Ha valaki megszegi a király rendeletét, az oroszlánok szaggassák szét! – mondták.

Dániel az egyik példája annak, hogy lehetséges olyan életet élni, amelyik nem okoz botránkozást. Hibát akartak találni munkájában (5. v.). Keresték a kifogásolni valót személyével kapcsolatosan is. Találtak? Végül istenfélő hitében sem találtak gyengeséget. Dániel inkább az életét áldozta volna fel, mint kapcsolatát Istennel. Irigyeink mit találhatnak nálunk?

Ha pedig ravaszsággal okot kovácsolnak, hogy megszégyenίtsenek, bemocskoljanak, megvádoljanak, jusson eszedbe Dániel, aki nem adta fel, mert hitte, hogy Isten még az oroszlánok száját is be tudja zárni ott a veremben. Ő onnan élve kikerült, irigyei még a verem fenekét sem érték el, az oroszlánok „máris megragadták őket” (24. v.). (JL)