Január 2 – Hétfő

d.e. A szolgálat megalapozása – Mk 1:9-13

Történt pedig azokban a napokban, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelte őt János a Jordánban. (Mk 1:9)

Mielőtt nyilvános szolgálatát megkezdte volna, Jézus csatlakozott a János által indított ébredési mozgalomhoz, és Isten iránti engedelmességből megkeresztelkedett a Jordán folyóban (Mt 3:15).

Az Atya feleletként megnyitotta fölötte a mennyet, elküldte reá Szentlelkét és ember által hallható módon tett vallást arról, hogy gyönyörködik szeretett Fiában. Istennek mindennél kedvesebb a szava iránti engedelmességünk és szófogadásunk (1Sám 15:22). Élj Isten tetszésére! Legyen az Örökkévaló kedvére imádatod, tiszteleted, és szeretetében való bizalmad (Zsolt 147:11). 

Jézus messiási munkáját megelőző második történet helyszíne a Júdeai-sivataghoz vezet bennünket. Negyven napi böjtölés után Jézus nemcsak a fizikai éhségét győzte le (Mt 4:2), hanem kivédte a Vádló minden tüzes nyilát is (Ef 6:16). Jézushoz hasonlóan mi sem vagyunk támasz nélkül a kísértések idején. Isten szabályozza a támadások intenzítását, elkészíti a szabadulás útját, és szolgálatunkba állítja angyalait!   
Mi az, amit Isten kíván tőled és még nem tetted meg? Életed melyik területén szokott a Sátán leginkább kísérteni? Mit tehetnél azért, hogy lelkiséged gyenge pontjait felerősítsd? (SzL)

 

d.u. Gyümölcsözés csakis az Úrban – Jn 15:1-8. 16

Az Ószövetség többször hasonlítja a szőlőhöz Izráel népét, ami majd szimbólumává is lett. Az Úr Jézus önmagáról, mint igazi szőlőtőről beszélt tanítványainak, akik jól értették Őt (1. v.). A szőlőtőben a szőlővessző – a tanίtvány – számára az a kapcsolat valósul meg, amely életet hordoz és ebből lesz az a jó, amit „gyümölcsnek” nevezünk. Erősίtsd meg ezt az összeköttetést, Jézus szavára: „Maradjatok énbennem és én tibennetek...” (4. v.). Így ebben az évben is lehetőségünk lesz sok jót, gyümölcsöt teremni (5. v.).

Az Atya Isten – a szőlősgazda – ezután is meg akar tisztίtani minket. A Szentίrásban megörökίtette, mit jelent tiszta életet élni. Ha hallgatunk a szavára, abból jó gyümölcs származik, a magunk és mások számára is. Imában kérdd meg az Úr Jézust, hogy tanίtson és vezessen a gyümölcstermést illetően. A magunk és családunk anyagi javára kitűzött célok mellett, az Úr Jézus szolgálatra is hίv: vigasztalj majd gyászolót, gondoskodj özvegyről és árváról, legyél lelki közösségben beteggel, támogass lelki munkásokat, mondd el az evangéliumot! (JL)