Január 26 – Csütörtök

d.e. Rácsodálkozás Jézus képességeire – Mk 6:1-6; Kulcsige: Mk 6:2b

Sokan hallgatták, és álmélkodva így szóltak: Honnan kapta ezeket, miféle bölcsesség az, amely neki adatott, és hogyan lehet, hogy ilyen csodák történnek általa? (Mk 6:2b)

Az előbbi események után Jézus tanítványaival hazatért és a názáreti zsinagógában tanított, ami ámulatba ejtette honfitársait. Elismerték ugyan bölcsességét, csodatevő erejét, de nem ismerték fel Jézus lényét.

Honnan való bölcsessége és csodatevő ereje, hatalma? A kérdés helyénvaló, de a rá adott válasz nagyon emberi volt. Többségük csak egy ácsmestert látott benne. Egy zűrös múltú nő fiának tartották. Testvérei sem hisznek benne, sőt elmebetegnek tartják (Mk 3:21). E miatt nem akarták elfogadni, inkább megbotránkoztak benne. 

Az emberek kevésbé tisztelik azt, akit közelről ismernek, ami a szív romlottságára mutat. Rácsodálkoztak arra, amit tett, de megütköztek alacsony sorsán. Az elutasítás sehol sem öltött olyan méreteket, mint hazájában. Irigységük, féltékenységük miatt úgy gondolták: miért pont ő lenne a Messiás? Hitetlenségük pedig nem csodatevő hatalmában, hanem csodatevő akaratában gátolta az Urat.

Jézus képességeit hallásból vagy megtapasztalásból ismered? 

Életed láttán, Jézus hitetlenségeden vagy hiteden csodálkozik? (KZ)

 

d.u. „Nehogy megkísértsen a Sátán!” – 1Kor 7:1-7 

A keresztyén élet lényege a jézusi tisztaság és szentség. Isten erre hívott el bennünket, legyünk akár házasok, akár nem. Még akkor is, ha korinthusi bűnfertő vesz körül. Sőt, éppen ekkor kell csillagokként fénylenünk e világon. Ha keresztyénnek vallod magad, vigyázz a szívedre, a szemedre, a megjelenésedre (öltözetedre)! – Akinek az Úr megadta az önmegtartóztatás kegyelmi ajándékát, jól teszi, ha nem lép házasságra: így még hatékonyabban szolgálhat az Úrnak. De hála az Úrnak, hogy a házasságot azért is rendelte, hogy a paráznaságtól megóvjon minket. „Lesznek ketten egy testté.” Ezt a közösséget Isten áldásaként, hálaadással, jó lelkiismerettel, kölcsönös szeretetben, értelmesen éljük meg, Isten dicsőségére. A testi gyönyör is Isten ajándéka. Isten igéje nem becsüli alá a testet, ami a Szentlélek temploma. Teremtőnk egymásnak ajándékozott bennünket kölcsönös szeretetben. Ne fosszuk meg egymást! De legfőbb gyönyörünk, hogy az Úrral való közösséget korlátlanul élvezhetjük! „Annakokáért legyetek mértékletesek és józanok, hogy imádkozhassatok”(1Pt 4:7). (BS)