Július 13 – Csütörtök

d.e. Megszabadított – Róm 8:1-4; Kulcsige: Róm 8:2

Mert az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől. (Róm 8:2)

Életünket törvényszerűségek mentén éljük meg, amelyekről sokszor tudomást sem veszünk, de lehetetlen lenne élni nélkülük. Elég a gravitáció törvényére, a közlekedési szabályokra, az állampolgári törvényekre gondolni.

A lelki életnek is vannak kikerülhetetlen törvényszerűségei. Mindannyian a bűn, és ennek következtében a lelki halál törvénye alatt születtünk. Lázadtunk Isten akarata ellen, törvényszegők voltunk. Igazságos büntetésünket az ártatlan Isten Fia hordozta el, hogy a halál törvénye helyett az élet Lelkének engedelmeskedve, az élet törvénye uralkodjon bennünk. A törvénynek való engedelmesség egy országhoz való tartozást is jelenthet. Ha hit által átkerültem a sötétség országából Isten Fiának országába, hálából, szeretetből engedelmeskedem annak, aki a biztos haláltól mentett meg. Hívő életünk alapja – amit az ördög megpróbál megingatni – a szabadító Úr Jézus Krisztus iránti szeretetből megnyilvánuló hálás engedelmesség. 

Melyik törvény alatt élsz?
Hogyan nyilvánul ez meg? (VB)

 

d.u. Illés nem halt meg, elragadtatott! – 2Kir 2:1-14

A választott nép kiemelt, meghatározó lelki üzenetet hordozó módon kelt át száraz lábbal a vizeken. A Vörös tengernél a nagy kivonulás alkalmával, a Jordánnál a nagy bevonulás alkalmával, és itt ebben a történetben látszólag 1-2 emberre tekintettel, akik „csak úgy” keresztezik a folyót, és dolguk van a túloldalon. Miközben elmarad a tömeg, látnunk kell, hogy az Úr gondviselése a folytatásra és a jelenre helyezi a hangsúlyt. Van jövője Isten népének, és ha az Úr egy rendkívüli szolgája pályafutásának véget vet itt a földön, egészen máshogy, és más körülmények között, mint annak idején ő azt elhatározta („Elég! Most óh Uram, vedd el az én lelkemet”), Elizeus folytatja, és tovább viszi Isten akaratát. Akkor is, ha vészterhesen közel van az ítélet a hűtlenség és elfordulás miatt (kb 130 év múlva) a fővároson, Samárián. Az Úr kegyelmes, és annak ellenére, hogy a hivatalos vezetők elfordultak Istentől, és egy északi király sincs az Istentől rendelt helyén, Ő megmutatja hatalmát azokon, akik ragaszkodnak hozzá. Sőt a körülmények, és az istentelen életvitel (7000 hűséges), nem ok arra, hogy személyesen az Úr ne fejezze ki hatalmát egy rendkívüli, forgószélben történő elragadtatáson keresztül. A körülmények nem indokolhatják hűtlenségünket. (DÁ)