Július 15 – Szombat

d.e. Vidámító szabadság – Zsolt 51; Kulcsige: Zsolt 51:14

Vidámíts meg újra szabadításoddal, támogass, hogy lelkem készséges legyen. (Zsolt 51:14)

Sok mindenben keresi az örömet az ember. Dávidnak emberileg mindene megvolt az örömhöz. A legfontosabb: lelke békessége hiányzott.

Az Istennel való kapcsolatot megzavarta a paráznaság, gyilkosság, bűntudat. Sokan próbálják elhallgattatni zavart lelkiismeretüket jótettekkel, szolgálattal, képmutatással, pénzzel, élvezetekkel. Valószínűleg megtapasztaltuk már, hogy nincs nagyobb öröm, mint az a bizonyosság, hogy a szent Isten előtt tiszta lappal állhatunk Jézus vére érdeméért. Szabad a lelkünk készségesen az Urat szolgálni, s másokat is a szabadító Istenhez vezetni.  

Örömhír számunkra, hogy Urunk nem tökéletes embereket keres. Ha tökéleteseket keresne, senki nem állhatna meg szeme előtt. Kedves olvasóm, ha elhalványult életedben a szabadulás öröme, elfedték bűneid az Atya arcát, ne keress kibúvókat! Ő a megalázkodó, bűnbánó, bűneit elhagyó bűnösnek készségesen megbocsát. „Boldogok, kik újjá lettek!”

Ha nem vagy szabad, mi kötöz meg? 
Milyen áldásai vannak a szabadságnak? (VB)

 

d.u. József meghalt, de Isten él! – 1Móz 50:22-26

„Bizonyosan rátok tekint Isten!” József egész életének megtapasztalása volt Isten tekintetének jelenléte, mégha olykor, egy-egy életszakaszában meg is inoghatott ebbéli meggyőződésében rövidebb időkre. Amikor a kút vagy a börtön mélyén kérdésessé válhatott a déd-, nagy-, és édesapa Istenének valósága, gondoskodása. Száztíz évesen visszatekintve ott a belső bizonyosság: az Ő tervét még az emberi gonoszság, a rosszindulat, a féltékeny irigység és a bosszúvágy sem írhatja felül. Kezében tartja a népeket, benne a pogány Egyiptomot, és egy jövendő nép megerősödését is kimunkálja egy nem váratlanul érkező, ám fenyegető éhínségen keresztül. Később, – a József által próféciaként megfogalmazott – Mózes számára is kulcstényező volt Isten arcának jelenléte. Vágyunk ma Isten nézésére? Szívesen beengedjük a hálószobába, fürdőszobába? Leülhet mellénk netezni, amikor posztolunk, like-olunk? Meghívjuk a kanapéra tv-t nézni? Legyen nyitott az életünk őelőtte, mert bátorító és megerősítő csak akkor lesz a jelenléte, ha az Ő akaratában vagyunk és vezetése alatt éljük az életünket. Csak az tud Józsefhez hasonló reménységgel nézni a halálra, aki életében is folyamatosan rá tudja bízni magát. (DÁ)