Június 9 – Péntek

d.e. Egyetértés Krisztus akarata szerint – Róm 15:1-7; Kulcsige: Róm 15:5

A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint. (Róm 15:5)

Két diák diplomázott egy híres egyetemen. A vizsgázók osztályában a legmagasabb fokú kitüntetést egy vak hallgató érte el.

Amikor megkérdezték titka felől, elmondta, hogy eredményeinek felét barátjának köszönheti. Először akkor találkoztak az iskolában, amikor kar nélküli társa levezette a vak diákot egy lépcsősoron. Ez az ismeretség barátsággá alakult, és gyönyörű példáját szolgáltatta az egymástól való függésnek. A vak diák vitte a könyveket, amelyeket a kar nélküli diák hangosan elolvasott közös tanulásuk idején, így mindkét hallgató segítséget kapott a másik képessége alapján.

Mindegyikünk a felebarátjának kedvezzen, mégpedig annak javára, épülésére! A másiknak való kedvezés legtökéletesebb példája Jézus Krisztus. Ő sohasem nézte a maga hasznát, mindent az emberiség javáért tett. A Krisztus akarata szerinti egyetértés kölcsönös. Ha hosszútávon az egyik mindig csak diktál, a másik meg engedelmeskedik, az egyoldalú egyetértés. Miért szükséges a kölcsönös egyetértés?  Ki adhatja ezt? (NI)

 

d.u. Erő a szenvedésben – Jak 5:7-11

Sok évvel ezelőtt egy férfinak le kellett vágni mind a két lábát. Ez a műtét azonban nem állította meg betegségét, és végül meghalt. Néhány nappal a halála előtt meglátogatta a lelkipásztora a kórházban, és a beteg valami olyat mondott, ami tökéletesen kifejezi a tűrést a szenvedésben, a hívő ember számára: „Sohasem választottam volna egyik próbát sem, amelyen átmentem, de nem mellőztem volna egyiket sem, az egész világért sem.” Ez az ember tudatában volt annak, hogy a szenvedésnek értéke van.

Jakab apostol türelemre inti olvasóit: az Úr eljövetelét illetően, a testvéri kapcsolatokat illetően és a szenvedés hordozását illetően. A szenvedés tűrésében példaként a prófétákat és Jóbot állítja elénk. Emberi mércével mérve, amennyit Jób szenvedett, nem sokan szenvedtek e földi létben. Jézus Krisztus azonban még Jóbnál is többet szenvedett, hiszen bűneinkért gyötrődött a kereszten, és értünk vállalta a kereszthalált. Lelke által erőt tud adni a benne bízónak, akár betegség miatt szenved, akár éppen az evangéliumért és Krisztusba vetett hitéért kell szenvednie. Erősítsen az Úr bennünket szenvedéseinkben! (HF)