Május 22 – Hétfő

d.e. A mennyben felállított trón – Zsolt 103; Kulcsige: Zsolt 103:19

Az Úr a mennyben állította fel trónját, királyi hatalmával mindenen uralkodik. (Zsol 103:19)

Isten mindenkor él, nem veszítette el sem trónusát, sem uralmi területét. Sem a Sátán, sem a pokol, sem halál nem fenyegeti őt. Trónját a mennyben állította fel, ott uralkodik, minden mennyei lény neki enged.

Uralma megnyilvánul a földön is: a természet neki engedelmeskedik. Meghatározza a mi lakóhelyünket is, életünk ideje a kezében van.

Isten soha nem változik meg! Ő a gyógyító, a bűnbocsátó, a törvényes és igazságos Úr, a mennyei Atya. Természete szerint „irgalmas és kegyelmes az ÚR, türelme hosszú, szeretete nagy. Nem perel mindvégig, nem tart haragja örökké (8-9. v.). Figyelembe veszi, hogy a föld porából formálta az embert, akit a teremtett világ díszévé, koronájává tett.

Most is hajtsunk fejet és áldjuk az Urat! Engedjük át uralmának életünk világos és sötét területeit egyaránt. Áldjátok az Urat!

Életünknek van-e még sötét területe, mert nem engedtük át az Úrnak? (KÁ)

 

d.u. A hamis tanító elmarasztalása – Jób 13:1-12 

Amikor Jóbot barátai meglátogatják és kioktatják, Jób a saját védelmére szorul. A barátok a külső látszat után ítélik meg, ennek alapján hangoztatva Jób bűnösségét. A barátai nem látnak a színfalak mögé. Ami Jóbbal történik, azt ők valami bűn büntetésének tulajdonítják. Ha nem vagyunk tisztában a tényekkel és valósággal, véleményünk, megítélésünk sokszor melléfogás, mert nem látjuk a teljes képet, hanem csak egy részt.

Jób vitába száll és elmarasztalja barátait, mert ő megvizsgálta életét az Úr előtt, és nyomorúságában is igyekszik nem vétkezni. Inti barátait, és mondja, hogy ameddig hallgattak, bölcsnek látszottak. Sokszor többet ér a hallgatás, mint a bölcstelen beszéd. Jób figyelmezteti barátait abban is, hogyha Isten megvizsgálja őket, vajon milyen ítéletet hoz róluk? Te, aki nem mindent ismersz, hamisan ítélsz, bíráskodsz, vajon terólad az Isten mit mond? Figyelmezteti arra is őket, hogy ha személyválogatás van ítélkezésükben, hamisság tanításukban, amikor Isten megvizsgálja, ő megítéli őket.

Tanításunk legyen bölcs, és ne felszínes ítélkezés! (PL)