Május 9 – Kedd

d.e. Mennyei gabona Izráelnek – Zsolt 78:18-32; Kulcsige: Zsolt 78:24

Mannaesőt hullatott rájuk eledelül, mennyei gabonát adott nekik. (Zsolt 78:24)

Isten népét a pusztán keresztül akarta vezetni, és ott kívánt gondoskodni róluk. Az Úr értette és hallotta a kísértés vezérgondolatát: „Tud-e Isten asztalt teríteni a pusztában? A sziklára ugyan ráütött, folyt a víz és patakok áradtak, de tud-e kenyeret is adni és húsról gondoskodni népének?” (19b-20. v.) Felülről, az angyalok világából hullatott naponként mannát bőségesen.  Mikor hús kellett, a Sínai-félszigettől keletre feltámadt a szél, majd déli irányt váltott. Fáradt fürjek, amiket a szél hordozott, ellepték a tábort. Jól lehetett lakni fürjhússal. 

A gondoskodásban ítélet is volt: a mohó nép elhullt húsmérgezésben. Azonban nem vonták le a lelki tanulságot: mindamellett is újra vétkeznek, és nem hittek az ő csodadolgaiban (32. v.). Annyi jóság és gondviselés mellett sem ismerték meg Izráel Istenét, és nem adtak neki hálát.

Miért nem tudtak örülni Izráel fiai a mennyből kapott kenyérnek?

Vajon én értékelem Isten naponkénti gondviselését? (KÁ)

 

d.u. A fegyelmezés kihívása – Péld 29:1-15

Minden gyermekben ott van a rosszra való hajlam, mert atyáinktól örökölt hiábavaló természetünk van. A Biblia, mint Isten bölcs tanítása, abban is útmutató számunkra, hogy a gyermeket milyen módon fegyelmezzük. Társadalmunkban sokat vitatott kérdés a fegyelmezés: kell-e egyáltalán, ha igen, milyen eszközökkel stb. Nyilván vannak, akik e területen túlkapásokba esnek, amikor már nem fegyelmezésről, hanem brutalitásról beszélünk.

A Biblia tanít a fegyelmezés bölcs gyakorlására, és ebből adódóan a bölcs életre. A bölcs élet, úgy a társadalomban, mint az Isten népe között is, kívánatos. A fegyelmezés legfőbb célja a gyermek kárhozattól való megmentése kell legyen. Arról is beszél az ige, hogy ha nincs fegyelem, és szabadjára van engedve minden, az milyen káros hatással van a gyermek életére. Amikor nincs kerítés, ami megóvja a gyermeket, és határt szabjon, akkor olyan, mint a szilaj csikó, ami vesztébe vágtat.

Elfogadjuk, hogy a Biblia fegyelmezési módszere ma is megállja a helyét, és csak hasznára lehet a gyermeknek. Aki pedig a fenyítésnek ellene áll, irgalmatlanul összetöretik. (PL)