2020. augusztus 27., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Próféciák más népekről: Filisztea

Igehely: Jer 47:1-7; Kulcsige: Jer 47:4b „Elpusztítja az Úr a filiszteusokat, a Kaftór szigetéről valók utódait.”

Isten a filiszteusok ellen hirdet teljes és mindent átfogó ítéletet. Elevenen tárul szemünk elé ez a végzet, mint egy északról érkező hatalmas folyó, ami mindent elsöpör az útjában. Isten ítélete közeledik felénk is, és mindent elsöprő lesz. Filisztea sem menekülhetett! Sem a külső békesség, sem a gazdasági jólét nem menthette meg őket. Bánat és gyász várt rájuk. Hiába kiáltanak segítség után, senki nem tud rajtuk segíteni, mert maga az Úr rendelte el ezt az ítéletet.

Az igei üzenet a ma élők számára is félreérthetetlen. Isten elközelgő ítélete biztosan bekövetkezik. El fog jönni hamarosan egy nap, amikor a föld minden gonoszságát utoléri Isten jogos büntetése. A végén az igaz ítélet végrehajtásra kerül. Számot kell adnunk minden cselekedetért. Az egész emberi faj Isten elé lesz állítva, és meg kell állnia mindenkinek a nagy fehér trón előtt, amelyen Krisztus fog ülni, amikor megítéli majd az egész világot. Felkészültünk-e erre? Éljünk úgy, hogy a számadás napja ne érjen váratlanul!

Pardi Félix

DÉLUTÁN | 

Kegyesség, szenvedés, szabadítás

Igehely: 2Tim 3:10-17 Kulcsige: 2Tim 3:10 „Te azonban követőjévé lettél az én tanításomnak, életmódomnak, szándékomnak, hitemnek, türelmemnek, szeretetemnek, állhatatosságomnak, üldöztetéseimnek, szenvedéseimnek.”

Hogyan vélekedünk saját magunkról? Istenfélő, jámbor embernek tekintjük magunkat? Honnan tudhatjuk ezt biztosan? Egy reklámtáblán az Egyesült Államok hadserege ezt hirdette: Keresünk egy pár jó embert! Ezzel a hangsúly a minőségre került, az ember jellemére, nem a mennyiségre.

Sok esetben, sajnos – az Úr Jézus szomorúságára –, a gyülekezetek is inkább a mennyiségre figyelnek jobban, mint a minőségre. Néha úgy tűnik, hogy a világ befolyása sokkal nagyobb a gyülekezetekre, mint a gyülekezetek befolyása a világra.

Az előttünk álló igében az istenfélő, hívő emberek jellemzői vannak felsorolva. Ismerünk-e személyesen ilyen embereket? Melyik jellemző ragadta meg a figyelmünket?

Pál újból és újból megtapasztalta Isten szabadítását a szenvedés és üldöztetés közepette is. Ez a szabadítás nem a szenvedéstől való szabadulást jelenti, hanem a szenvedésben megtapasztalható szabadítást. Minden valódi hívő ember tapasztalni fog szenvedést és üldöztetést. Ezt nem kerülhetjük ki. Azért, mert nem vagyunk olyanok, és nem élhetünk úgy, mint a világ. De az Úrnál van a szabadítás!

Pardi Félix

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
13 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.