2020. december 30., szerda

DÉLELŐTT | 
Hitben szilárdan állunk

Igehely: 2Kor 1:21-24; Kulcsige: 2Kor 1:24 „Mert nem akarunk uralkodni a ti hiteteken, hanem munkatársai vagyunk örömötöknek, mivel szilárdan álltok a hitben.”

Drága ígéretnek lehetnek részesei mindazok, akik újjászülettek. „Ő pecsétjével el is jegyzet minket, és a Lélek zálogát adta a szívünkbe.” (22v.) Közben az is meg van ígérve, hogy Krisztus az, aki minket meg tud erősíteni (21v.) Enélkül nem is tudnánk szilárdan megállni a hitben. Az apostol magyarázatot ad arra nézve is, hogy miért nem ment el Korinthusba, habár korábban megígérte. A válasz erre: „…irántatok való kíméletből nem mentem még el Korinthusba.” (23v.) Az apostol nem akart uralkodni a testvérek hitén, hanem inkább szolgálni akart feléjük, mint örömének a munkatársai. Uralkodás helyett munkatárs akart lenni, akit örömmel fogadhatnak. Azért változtatta meg útitervét is, mert ki akarta várni, amíg ilyen kíméletes munkára alkalmas lesz a helyzet. Lehet-e másképp is jó munkát végezni? (23-24v.)

A hit erős bizalom a mi mennyei Atyánkban. Ezért teljes szívvel rá kell hagyatkoznunk ezen a reggelen is a mi Urunkra, aki a történelemben cselekszik és kijelenti magát, ígéreteit pedig megtartja. Mennyire vagy szilárd a hitben? Melyek azok a tényezők, amelyek téged erősítenek a hitben még szilárdabban megállni?

Tóth Róbert

DÉLUTÁN | 

Olyan lesz, mint az ötvösök tüze

Igehely: Mal 2:17-3:12 Kulcsige: Mal 3:2 „De ki tudja majd elviselni eljövetelének napját, és ki állhatna meg, amikor megjelenik? Mert olyan lesz az, mint az ötvösök tüze és mint a ruhatisztítók lúgja.”

Van erdőtűz, ami mindent letarol, ami útjába kerül. A halotthamvasztó kemence hőfoka pedig mindent megemészt. De az Ige itt ötvös tüzéről beszél, ami nem emészt (3:6 Károli), hanem tisztít és finomít (3:3). Istennek reményteljes terve van népével, de fájdalmas lesz a kivitelezés, mert ötvösről és tűzről hallunk. Ebben a két szóban van a lényeg felfedve. A tűz, ami önmagában félelmet kelt, szükséges a folyamatban, mert le kell perzselni minden salakot, ami beborította a kincset. A „félelemmel és rettegéssel” (Fil 2: 12) megélt üdvösségünk ebbe a képbe van beágyazva, mert az üdvösség nem játék, hanem komoly, mint a tűz. De a teljes kép, mégis az, hogy ötvös tüze, ami így több, mint figyelmeztetésnek szava, mert a reménységé is. A szenvedés kemencéje Isten népe megtisztulásáért és nem megsemmisítéséért van. De az 5. versből kiderül és a 3:19 (4:1 Károli) megerősíti, hogy nem mindenki az Úré, ezért őket az ítélet megemésztő tűzként éri.

Amikor az Úr eljön egyeseket megtisztít, másokat azonban megemészt. Veled, kedves olvasó, mi lesz? Vedd szívedre az Úr üzenetét és mentsd meg a lelked!

Boros Róbert

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.