2020. december 4., péntek

DÉLELŐTT | 
„Jeruzsálem, Jeruzsálem!” – Szemrehányás

Igehely: Lk 13:31-35; Kulcsige: Lk 13:34 „Jeruzsálem, Jeruzsálem, aki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik hozzád küldettek, hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, mint a kotlós a csibéit szárnyai alá, de nem akartátok!”

Gyönyörű illusztrációt használ Jézus Krisztus ez alkalommal is: ritkán látni olyan kiscsibét, amelyik ne szaladna oda, ha hívja a kotló. Most azonban nem egy személyt, hanem egy nagyobb közösséget érint a szemrehányás. Kétféle akaratról olvasunk: én sokszor akartam – ti nem akartátok. Sok mindent sugall ez a számonkérés: van benne szomorúság, sajnálat, keserűség, szeretet: Hányszor kínáltam a kegyelmet, hányszor közeledtem irgalmasan, mert „nem kívánom én a bűnös ember halálát, hanem azt, hogy megtérjen útjáról, és éljen” (Ez 18:23).

Mi modern hívők vagyunk. Nem öljük meg a prófétákat, azonban unottan hallgatjuk végig az igehirdetéseket. Közömbösségünkkel leértékeljük összejöveteleinket. Semmibe vesszük a figyelmeztető üzeneteket, porosodó Bibliánk tanulmányozása helyett instant magyarázatokkal nyugtatjuk lelkiismeretünket. Pedig a kegyelem ideje most van. Ám a meglátogatás ideje véges, és ha nem használjuk ki, akkor pusztává, elhagyottá válik a mi életünk is. Úr Jézus, bocsásd meg, hogy én nem akartam, amikor te sokadjára jót akartál... Kérlek, látogass meg még egyszer!

Bányai Attila

DÉLUTÁN | 

Hű szív

Igehely: Neh 9:6-8 Kulcsige: Neh 9:8 „A szívét hozzád hűnek találtad, és szövetséget kötöttél vele, hogy odaadod neki a kánaániak, hettiták, emóriak, perizziek, jebúsziak és girgásiak földjét, odaadod az ő utódainak. Meg is tartottad ígéretedet, mert igaz vagy!”

Többször megtörtént már velem, hogy tavalyi almát vásároltam tavasszal, jóval az új gyümölcsérés előtt. Hazaérve és megmosva a szép, hibátlan gyümölcsöt, kettévágtam, s készültem jóízűen elfogyasztani, de akkor várt a meglepetés: a gyönyörű külső ellenére teljesen romlott volt a gyümölcs a magház körül. Így vagyunk ezzel mi, emberek is: kívülről ragyogó minden, sokszor irigylésre méltó, de csak Isten tudja, mi van a látszaton túl. „Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van” (1Sám 16:7).

Ebben az adventi időszakban tartsunk önvizsgálatot: Milyen a mi hűségünk? Isten az Ábrahám szívét hűnek nyilvánította. Ő jobban értékeli az odaszánásunkat és a hűségünket, mint a végzettségünket vagy a szolgálataink látványos eredményeit. Sáfárok vagyunk, „márpedig a sáfároktól elsősorban azt követelik, hogy mindegyikük hűségesnek bizonyuljon” (1 Kor 4:2). Krisztus ezt a hűséget fogja keresni és értékelni visszajövetelekor: „Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!” (Jn 25:21).

Bányai Attila

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.