2020. május 18., hétfő

DÉLELŐTT | 
Testének tagjai vagyunk

Igehely: Kol 1:18 -22; Kulcsige: Kol 1:18 „Ő a feje a testnek, az egyháznak; ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy minden tekintetben ő legyen az első.”

Isten szeretete abban nyilvánult meg, hogy testének tagjai vagyunk. Napjainkban sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy ember és ember között szinte már semmilyen személyes kapcsolat nincs. Sokan úgy vélik, a közösségi oldalak, a világhálón keresztül fenntartott kapcsolatok teljes mértékben kitöltik a közösség fogalmát. Nem így gondolkodik Isten. Megalkotott egy olyan közösséget, aminek az élére egy olyan személyt rendelt, aki feddhetetlen, kikezdhetetlen. Ő nem más, mint a Fia, Jézus Krisztus. Ez a közösség az egyház, a helyi gyülekezet, a szentek közössége. A test. Aki megtapasztalta Krisztus testének, a gyülekezetnek az áldásait, annak már nem szükséges beszélni ezekről az áldásokról. Aki viszont nem, annak meg nehéz. Mert a gyülekezetben érintések vannak. Megérint az Isten – ezt érezni kell. Megérint az isteni jelenlét, a szeretet – ezt érezni kell. Az elmagányosodott világban ezek az érintések hiányoznak.

Kedves olvasó! Aki Krisztus testének tagja vagy, engedd, hogy érintve legyél! Engedd, hogy a szentek közössége téged is szentté tegyen. Leld meg a békességedet!

Kondács Gábor

DÉLUTÁN | 

Járjunk szeretetben!

Igehely: Fil 1:4-7; Kulcsige: Fil 1:7 „Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket, mivel fogságomban is, az evangélium védelme és megerősítése közben is mindnyájan együtt részesültök velem a kegyelemben.”

Isten szeretete folytán egy test tagjaivá váltunk. Ezért lényeges, hogy járjunk szeretetben. Pál apostol levélrészletéből egy fontos jellemzőt szeretnék az olvasó figyelmébe ajánlani. Amikor Pál a méltó szót használja, érdemes figyelni a görög szó jelentésére: „Isten jogrendjéhez igazodó”. De mi igazodik ehhez a rendhez? Az, ahogyan Pál a szívében hordozza a gyülekezetet, gondol rájuk, közbenjár értük. A szeretetben való járás módja mutatja meg, mennyire fontos számomra a test, a gyülekezet.

A fentiekből ered a kérdés: hétköznapjaimban mennyire van jelen a testvériségért való könyörgés, hála? Mennyire hordozom a szívemben gyülekezetemet? „Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, az nincs Istentől, és az sem, aki nem szereti a testvérét” (1Jn 3:10 Revideált Károli).

Kedves olvasó! Téged miről lehet felismerni? Úgy is kérdezhetném: Kit ismerhetnek meg benned? A szeretet nem opció! Jézus parancsa, de erről holnap olvashatunk.

Kondacs Gábor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!