2020. május 30., szombat

DÉLELŐTT | 
Nem kap meg mindenki minden lelki ajándékot

Igehely: 1Kor 12:28-30; Kulcsige: 1Kor 12:28 „Ezek közül pedig némelyeket először apostolokká tett az Isten az egyházban, másodszor prófétákká, harmadszor tanítókká. Azután adott csodatevő erőket, kegyelmi ajándékokat: gyógyításra, gyámolításra, vezetésre, nyelveken szólásra.”

A Szentháromságon elmélkedve azt látom, hogy mindenkinek megvan a szerepe, és így alkot ez tökéletes egységet. Krisztus úgy rendelte, hogy a gyülekezeti egység is hasonlóan működjön. Mindenkinek ajándékokat ad Lelke által, hogy az egység létrejöjjön.

Egy gyülekezeti taggal beszélgettem, aki arról panaszkodott, hogy neki nem engedik meg, hogy kibontakozzon, pedig annyi mindent meg tudna oldani. Őt hallgatva eszembe jutott, hogy Isten nem lelki szuperhősöket alkotott, hanem lelki szegényeket! Olyan embereket használ, akik minden reggel és minden döntés előtt odajönnek hozzá, és kérik Őt, akár egy koldus a napi falatokat: Istenem, mutass utat, adj erőt, adj kegyelmet!

Krisztus egyedül tökéletes, aki a tökéletes egységet munkálja a gyülekezetben, nem tökéletes tagokat formál. Ne várd, hogy majd jön valaki, aki lelki ajándékot kapott mindarra, ami hiányzik a gyülekezetben. Isten nem kéri azt, hogy azzal szolgálj, amid nincs, viszont azt, amid van, számonkéri!

Munkálom az egységet? Szuperhős, vagy lelki szegény vagyok-e? Hasznos vagyok Isten munkájában?

Szilágyi Norbert

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek jelképe: zálog

Igehely: 2Kor 5:1-8; Kulcsige: 2Kor 5:5 „Isten pedig, aki minket erre felkészített, a Lélek zálogát adta nekünk.”

A zálog annak a biztosítéka, hogy az adott szavamat majd betartom. Általában értékes dolgot szoktak zálogba adni. Isten is hasonlóan tesz, de nem azért, mert Istennek szükséges lenne zálogot adni, mintha szavahihetetlen lenne, nem is kell bizonyítania azt, hogy van, miből megadnia azt, amit megígért, hanem az ember miatt teszi azt.

Pál apostol arról tanít a felolvasott igeszakaszban, hogy nincs okunk félni a testünk halálától, hiszen Isten örök életet ígért mindazok számára, akik Krisztusba vetett bizodalommal élnek. Az Úr nagyon jól ismer minket, és tudja, hogy az ember csak annyira tud megbízni másban, mint amennyire maga is megbízható, ez pedig elég nagy hiányosság néhány ember életében. Annak érdekében, hogy senki se vesszen el az önmaga hiányossága miatt, Isten adta a Szentlelket zálogul, aki biztosít minket arról, hogy Isten megtartja az ígéreteit. Ő az, aki tanít, vigasztal, bátorít, üdvbizonyosságunkat erősíti napról napra.

Hálát adtál már Istennek ezért a zálogért? Kész vagy találkozni Istennel? Vágysz már arra, hogy lásd a mennyei házadat?

Szilágyi Norbert

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.