2020. szeptember 17., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Isten örömmel tesz jót népével

Igehely: Jer 32:26-44; Kulcsige: Jer 32:41 „Örömmel, teljes szívemből és teljes lelkemből teszek jót velük, és véglegesen elültetem őket ebbe a földbe.”

Isten megengedi azokat az érthetetlen helyzeteket, hogy kérdéseinkkel hozzá forduljunk, s így megismerteti magát velünk. A jól működő kapcsolatok érdekében szükséges az egymás megismerése. Isten népének tudnia kell, hogy Ő az az Isten, aki nem huny szemet a bűn felett, hanem megítéli azt. Viszont haragja nem tart örökké, hanem felkeresi népét, és megtisztítja minden álnokságától. Isten örömmel tesz jót népével, mert Ő hű ígéreteihez. Ezt a jót a Fia által tette velünk, megbüntetve Őt helyettünk.

Kedves testvérem, mennyire vagy hálás, hogy Isten jót tett veled, és megismertette veled akaratának titkát? Azt mondja az Írás, hogy ez „tetszett neki” (Ef 1:9). Élvezheted a jót, amit tett veled, azért, mert Fiát büntette helyetted. Nincs az embernek semmi érdeme, mivel azonban Krisztus vállalta a lelki gyötrelmeket, ezektől „… megszabadulva látja őket, és megelégedett lesz. Igaz szolgám sokakat tesz igazzá ismeretével, és ő hordozza bűneiket” (Ézs 53:11). Nincs olyan súlyos körülmény, amelyből Isten irgalma ki ne tudna emelni, azért hogy jót tegyen veled.

Az emberi bűnös természet mocsarából kiemelt-e már téged? Kaptál-e tőle új szívet és új utat?

Sebestyén László

DÉLUTÁN | 

Isten akarata szerinti megtérés

Igehely: 2Pt 3:1-10 Kulcsige: 2Pt 3:9 „Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen.”

Talán jártál már úgy, mint én is, hogy olvastál egy igerészt, vagy hallgattál egy igehirdetést, és magadban azt mondtad, hogy én ezt már tudom! Isten népe sokszor azért hallgatja unottan az igét, mert azt gondolja, hogy semmi újat nem nyújthat az már neki. Péter azt mondja az atyafiaknak, hogy a gondolkozást serkenteni kell, akkor is, ha az már tiszta. És ezt a régi igével érdemes tenni, s nem valami mással. Nem történt meg veled is az, hogy húsz pólód közül csak hatot használtál, lehet, pont a kedvenceket, mert mindig azok voltak felül a szekrényben, és lassan a többiről el is felejtkeztél, pedig azok is hozzád tartoztak. Ugyanígy van az igével is. Az embernek szüksége van Isten minden igéjére, hogy meghozza a változást a megtérésre.

Ne mondd, hogy megelégszel azzal, ahová eddig eljutottál! Ezért ne csak a kedvenc igeverseidet használd, hanem hagyd, hogy Isten használja az összes serkentő beszédét. Így válhat a hívő életed dinamikussá, amelyben folyamatos változás van. Ne halaszd ezt későbbre, mert az Úr közel! Jövel, Uram, Jézus!

Sebestyén László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.