2020. szeptember 23., szerda

DÉLELŐTT | 
Következetes igetovábbító szolgálat

Igehely: Jer 43:1-13,; Kulcsige: Jer 43:1 „Amikor Jeremiás elmondta az egész népnek Istenüknek, az Úrnak minden igéjét, amelyet Istenük, az Úr üzent nekik, mindezeket a szavakat.”

Jeremiás jó példa minden igehirdető és szolgálattevő részére, mert Isten ilyen embereket keres, akik hirdetik az igét „akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő” (1Tim 4:2). Ehhez kell legalább két dolog:

Az első: félretenni az elutasítást. Jeremiás megkérdezte az Urat, elmondta az Isten üzenetét, és az emberek nem fogadták, sőt elővették a prófétát. Támadták munkatársát és lelki testvérét, Bárukot, és vádolták őt is, hogy áruló és összejátszik a káldeusokkal, majd erőszakkal elvitték magukkal. Ez történik általában, ha nem fogadják Isten üzenetét: támadásba lendülnek, ahogy Bonaparte Napóleon mondta: „a legjobb védekezés a támadás”. De Jeremiást ez nem állítja le, Istenre bízza, szereti őket, megmentésüket akarja, lelki üdvüket. Nekünk is ezt kell keresnünk.

A második: elmondani Isten üzenetét még világosabban. Más módszerrel, több példával, egyszerűbben és érthetőbben. Nem kell személyes csődnek venni azt, ha az emberek elutasítják az Úr szavát, vizsgáljuk meg magunkat, és más módszerrel, több szeretettel szolgáljunk. Ezt tette Jeremiás próféta. Tegyük mi is e napon!

Te hogy szoktál készülni a szolgálatokra? Hogyan kezeled az elutasítást?

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

Részesülés Krisztus elrejtett életében

Igehely: Kol 3:1-4 Kulcsigék: Kol 3:3-4 „Mert meghaltatok, és a ti életetek el van rejtve a Krisztussal együtt az Istenben. Mikor Krisztus, a mi életünk megjelenik, akkor vele együtt ti is megjelentek dicsőségben.”

A Krisztusba elrejtett élet nagy áldás. Sok mindent foglal magában, néhányat megemlítek:

Értékére utal. Régen azt rejtették el, ami értékes volt: kincseket, drágaságokat. Ilyen értékes a mi életünk, amit Jézustól kaptunk. Értékeljük!

Eredetére utal. Nem tudjuk emberileg megérteni, „honnan jön és hova megy…” (Jn3:8). Hogyan történt a megváltás, a megigazulás, az újjászületés? Rejtély.

Erejére utal. Olyan erőteljes egy testileg gyenge nő bizonyságtevése, egy fiatal hívő meggyőződése, hogy nem tudják, honnan van, de érzik erejét, következményeit.

Egységére utal. Egy ilyen élet csak Krisztustól és Istentől függ, semmi és senki mástól. Vele van egységben. „Atyád látja, amit titokban teszel...” (Mt 6:6). Belőle meríts!

Érintkezéseire utal. Meghalt minden másnak, nincs lelki-szellemi kapcsolata a világgal, földi értékekkel, emberi igyekezetekkel. Meghalt ezeknek végleg.

Elkövetkezendőre utal. Biztonságos, védett hely, kettős biztonság: Krisztusban és Istenben. Megnyugvás, áldás az ilyen élet. A tiéd-e már?

Hogy jutok ehhez az élethez? Hogyan nyilvánul meg az ilyen élet? Hogy tartom fenn az ilyen áldásos életet?

Szűcs Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.