2020. szeptember 26., szombat

DÉLELŐTT | 
Jeremiás az Újszövetségben: a 30 ezüst sorsa

Igehely: Mt 27:3-10

Jeremiás szolgálata az ítéletről szól, és az Újszövetségbe is bekerül a Vérmező kapcsán. A 30 ezüstpénzről a Zak 11:12-13-ban olvasunk, a Vérmező pedig a Jer 19:1-13-ban található („öldöklés völgye” és „a Tófetben temetni fognak...”). Máté a Lélek ihletésére összehozza a két idézetet, és Jeremiásnak tulajdonítja.

A 30 ezüst beszél: Isten szolgáinak alacsony megbecsüléséről. 30 ezüstpénz volt egy rabszolga ára (2Móz 21:32), és kortársai Jeremiást, Zakariást, sőt magát Jézus Krisztust is ennyire becsülték. Isten szolgáinak talán ma is szembe kell nézniük ezzel a lelkülettel, pedig Isten bátorít, hogy tiszteljük őket, imádkozzunk értük, és engedelmeskedjünk nekik (1Tim 5:17, 1Pt 5:1-5). A bűnös emberek törekvéséről. Ők akarják „felbecsülni”, kiértékelni a munkát. Azt Isten kell, hogy tegye, adjuk meg Neki a lehetőséget erre! Isten akaratának beteljesedéséről, „...ahogyan megparancsolta nekem az Úr” (Mt 27:10). Nincs véletlen az Úrnál, mindennek van alapja és értelme Benne. Igyekezzünk ezt meglátni a nehéz időkben is!

Mit teszek a nehéz és megpróbáltatásokkal teli időkben? Hogyan értékelem Isten szolgáit?

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

Részesülés Krisztus királyságában

Igehely: Jel 1:9-11 „Én, János, testvéretek és társatok Jézussal a szenvedésben, a királyságban és az állhatatosságban, a Patmosz nevű szigeten voltam az Isten igéjéért és Jézus bizonyságtételéért. Lélekben elragadtattam az Úr napján, és hátam mögött hatalmas hangot hallottam, mintha trombitáltak volna, amely ezt mondta: „Amit látsz, írd meg egy könyvben, és küldd el a hét gyülekezetnek: Efezusba, Szmirnába, Pergamonba, Thiatirába, Szárdiszba, Filadelfiába és Laodíceába”.

Ezt kérte Jakab és János is, de Jézus válaszában az Atya akaratára hivatkozik, majd megmutatja, hogy milyennek kell lennie annak, aki uralkodhat: szolgálatkésznek (Mt 20:20-28). Tehát ez az uralkodás egy krisztusi élet következménye, a szolgáló élet jutalma. Nem érdem, hanem kegyelemből kapják azok, akik hűséggel szolgálnak.

Több mindent magába foglal ez a részesülés Krisztus királyságában: 1. Születési jogokat. Mivel Istenből születtünk, Isten fiai vagyunk és örökösök is (Jn 3:5, Róm 8:15-17). Királyi gyermekek vagyunk, királyi családhoz tartozunk.

2. Kapcsolatainkat. Igazán Atyánk az Isten, az Ő országához tartozunk (Lk 17:21). Amikor megtértünk, az Ő Fia országába vitt át lelkileg (Kol 1:13), és már nem a sötétséghez, nem az ördöghöz tartozunk. A kötelékek, amik a bűn által kötöttek a rosszhoz, elszakadtak, és Istenhez kapcsolódtunk, hála Neki.

3. Erőt jelent. A királyfiaknak van erejük, és nekünk, hívőknek is van erőnk arra, hogy ellenálljunk a gonosz kísértéseknek, és győzzünk.

Isten gyermeke vagy-e? Miből látszik ez? Lelkesít-e az a tudat, hogy a mennyben találkozom Atyámmal, és meglátom mindazt, amit készített nekem?

Szűcs Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.