2021. április 9., péntek

DÉLELŐTT | 
Sok lesz a megtévesztő

Igehely: Mk 13:3-8; Kulcsige: Mk 13:6 „Sokan jönnek majd az én nevemben, és azt mondják: Én vagyok! – és sokakat megtévesztenek.”

A templom lerombolásáról szóló jövendölés a tanítványokban felveti az érdeklődést a világ végéről, és az Isten uralmának végleges és nyilvánvaló eljöveteléről. Jézus válasza pedig arra irányul, hogy a tanítványok, valamint a gyülekezet a két eseményt válassza külön egymástól, és készüljön fel egy köztes idő nyomorúságára és veszélyeire. Az Olajfák hegyén elmondott beszédében az Úr a tanítványok figyelmét a nagyobb fontosságú dolgokra irányította, különösen arra, hogy meg ne tévessze valaki őket. Az ördögnek mindig, de különösen a nyomorúság idején az a célja, hogy megtévessze az Úr követőit. A hamis krisztusok nagy veszélyt jelentenek minden idők hívőire. A megmaradás titka a legveszélyesebben megtévesztő időszakban is abban rejlik, hogy ismerjük jól Jézust, mint személyes Megváltónkat, és ragaszkodjunk hozzá, szeressük Őt mindenkinél és mindennél jobban.

Jézus a felszólításait a következő szavakkal hangsúlyozta, és ezek minden üdvkorszak hívőire vonatkoznak: figyeljetek, meg ne rémüljetek, mindvégig megmaradjatok, imádkozzatok, vigyázzatok! Te hogyan szoktál figyelni, imádkozni és vigyázni?

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Ítéletre érkező Úr

Igehely: Mik 1:1–9; Kulcsige: Mik 1:2 „Halljátok meg mind, ti, népek, figyeljen a föld, és aki rajta él! Mert az én Uram, az ÚR tanúskodik ellenetek, igen, az Úr az ő szent templomából.”

Mikeás próféta nem félt a valóságot, azaz Isten ítéletét hirdetni. Az ő korában az erkölcs mélypontra süllyedt, a kormányzás is hanyatlásnak indult, elöljáróik megvesztegetve bíráskodtak, a próféták pénzért prófétáltak, és még az Úrra hivatkozva mondták: „Közöttünk van az ÚR, nem érhet minket baj!”A próféta egy bírósági termet idéz a szemünk elé. Isten vádat emel, és bizonyítékokat hoz fel népe ellen. A Jeruzsálem és Samária ellen felhozott bizonyíték egyszersmind az egész világ ellen is bizonyítékul szolgál. Ha Isten népe ítélet alá esik, mennyivel inkább azok, akik nem Isten népéhez tartoznak! Izráel története mindig példa a népek számára. Ahogy Isten Izráellel bánik, úgy fog bánni a többi néppel is. Jön az ítélet tüze. „Jákób bűne miatt történik mindez, és Izráel házának vétkei miatt” (Mik 1:5). A zsidók először örömmel figyeltek, azt hitték, az ítélet csak más népeket sújt. De elsőként Isten népe kerül ítélet alá: „Mert itt van az idő, amikor elkezdődik az ítélet az Isten háza népén” (1Pt 4:17). 

Azért, mert akik nagyobb kiváltsággal rendelkeznek, azoknak a felelőssége is nagyobb.

Szekrényes Pál

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.