2021. október 20., szerda

DÉLELŐTT | 
Az Üdvözítő

Igehely: Jn 4:39-42; Kulcsige: Jn 4:42 „Az asszonynak pedig meg is mondták: Már nem a te beszédedért hiszünk, hanem mert magunk hallottuk és tudjuk, hogy valóban ő a világ üdvözítője.”

Hétköznapi szóhasználatban isteni és emberi szabadítókra vonatkozik ez a kifejezés. Az istenek kimentik a halandókat különböző veszélyekből.

Az Üdvözítő (a latinban salvator, görögben soter) Jézus Krisztus mellékneve, jelzője, mert az Ő halála és feltámadása által nyerünk üdvösséget. Jézusnak erre a munkájára a Megtartó, Megváltó, Szabadító, Messiás kifejezések is vonatkoznak. Ő az egyedüli személy, aki erre hivatott, és képes rá. „Nincsen üdvösség senki másban, mert nem adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk” (ApCsel 4:12).

Az üdvösség által két dolgot tapasztal meg az ember: 1.) megszabadul a múlt terhe alól, a bűneitől és az ördög fogsága alól. 2.) megkapja a jogot az örök élethez, és Isten tulajdona lesz. Aki üdvösséget nyer, annak az élete megváltozik, arról bizonyságot tesz, és segítsége lesz azoknak, akik még keresők. Amikor a samáriai asszony átélte mindezt, elmondta mindenkinek, és ennek a hatására nagyon sokan elmentek, hogy személyesen is találkozzanak Vele.

Találkoztál-e már Jézussal személyesen? Csak a világ üdvözítője, vagy a tied is? Beszélj másoknak is róla!

Szűcs Zsolt

DÉLUTÁN | 

Új élet Athénban

Igehely: ApCsel 17:16–18, 30–34; Kulcsige: ApCsel 17:34 „Néhány férfi azonban csatlakozott hozzá, és hívővé lett: közöttük az areopágita Dionísziosz is, egy Damarisz nevű asszony és velük együtt mások.”

Pál Athénba érkezve azt látta, hogy sok a bálványimádó, majd a zsinagógában is vetekedett a zsidókkal és az istenfélő emberekkel. Ebben a városban olyan filozófusok is éltek, akik csacsogónak nevezték, de Pál nekik is hirdette tovább Jézust és a feltámadást. 

Megtanulhatjuk az apostoltól mi is, hogy mai keresztyénekként megvallhatjuk hitünket a modern bálványokat imádók előtt is; de vallásos, sőt értelmiségi körökben is, minden körülmény között, és minden körülmény ellenére. Pál elmondta, hogy Isten azt parancsolja mindenkinek minden időben, hogy megtérjenek. 

A feltámadásról szóló evangéliumot ma sem fogadják el sokan, de új élet azok életében indul, akik az igét befogadva engedelmeskednek annak. 

Kiss László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.