2024. április 19., péntek

DÉLELŐTT | 
Jakab és János kérése

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk. De közöttetek ne így legyen, hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok, és aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok. Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” János evangélista szerint Jézus válasz helyett megmossa a vitatkozó tanítványok lábát. Jézus szavaival és példájával magasra teszi a mércét. Amikor ebben is őt követjük, Isten országa elkezd megjelenni közöttünk, messze űzve a Ki a nagyobb? – nak még a gondolatát is szívükből és közösségeinkből.

Mike Sámuel

DÉLUTÁN | 

Ha szereted, várj rá!

Igehely: 1Móz 29:13–20; Kulcsige: 1Móz 29:20 „Így szolgált Jákób Ráhelért hét esztendeig, de ez csak néhány napnak tűnt neki, annyira szerette őt.”

„Rövid az élet, ha gyorsítva éled, hát hosszabbítsd meg egy perccel” – énekli Ákos Ölelj meg újra című dalában. Mindenből gyors kell: étteremből, számítógépből, közlekedési eszközökből. Gyorsítva éljük az életünket abban a reményben, hogy több időnk jut, marad, lesz a számunkra fontos dolgokra. Nem vesszük észre, hogy a gyorsaság csapdájába estünk, ami megfoszt minket attól, hogy időnk legyen a valóban fontos dolgokra. Ilyen a párkapcsolat majd a házasság. Minőségi és mennyiségi idő kell hozzá. Jákób tudott várni Ráhelre hét évet, nem tétlenül, tehetetlenül, hanem komoly áldozatot hozva. Amikor pedig kiderül, hogy csalóként egy még nagyobb csalóra talált apósában, újabb hét évet vár és szolgál Ráhelért. A szeretet tud várni, és tud áldozatot hozni a másikért.

Az online szolgálatunk nyomán megtért egy menyasszony, aki élettársi kapcsolatban élt vőlegényével. Közölte a vőlegényével, hogy Isten előtt nem helyes az, amiben élnek, és csak házasságban tud gondolkodni a jövőt illetően. Nagyon kíváncsi voltam a még nem hívő vőlegény reakciójára. Mivel kincsnek tartotta a menyasszonyát, nem dobta el magától, hanem megtanult várni rá. Ebben a várakozásban ő is hitre jutott. Örömmel és felszabadultan tudtam szolgálni a házasságkötésükön.

Mike Sámuel

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:34–40; Kulcsige: Mt 22:39 „A második hasonló ehhez: «Szeresd felebarátodat, mint magadat.»”

Bár gonosz szándékból tették fel, mégis jót eredményezett a kérdés Jézus egyik legfontosabb tanításában. Egy farizeus akarta kísérteni Jézust, próbára tenni, hogyha esetleg valamit a törvény ellen mondana. Érdekes látni, hogy a farizeusok állandóan ellenségesen viszonyultak Jézushoz. Egyáltalán nem akarták elfogadni, hogy ő lehetne az Isten küldöttje, a Messiás, az Isten Fia. De az, amit Jézus válaszolt neki, mutatja az utat a paradicsomba, és már csak ebben is bizonyítja, hogy ő az Isten Fia, aki azt akarja, hogy minden ember örök életet nyerjen!