2020. június 8., hétfő

DÉLELŐTT | 
Tanuljátok meg és tartsátok meg a tízparancsolatot!

Igehely: 5Móz 5:1-5; Kulcsige: 5Móz 5:1 „Mózes összehívta egész Izráelt, és ezt mondta nekik: Halld meg, Izráel, azokat a rendelkezéseket és törvényeket, amelyeket ma elmondok nektek. Tanuljátok meg, tartsátok meg és teljesítsétek azokat!”

,,Szerencsének” mondható az, hogy amikor a tízparancsolatról van szó, a vallásfelekezetek nem kötekednek egymással. Tulajdonképpen a tízparancsolat nem más, mint Izráel alkotmánya. Ezt nem egy kongresszus fogalmazta meg, miután szabaddá lettek az egyiptomi fogságból, hanem Istentől kapták. Egy igen elismert magyarországi ószövetségi professzor azt nyilatkozta, hogy a tízparancsolat Isten jellemét tükrözi, ezért is jó komolyan venni. Mások véleménye meg az, hogy a tízparancsolat csak a zsidóknak szól. Igen ám, de újra megjelenik a tízparancsolat egy bővített és újabb formában, amit az Úr Jézus mondott el az örökérvényű hegyi beszédben, amely nemcsak a zsidóknak szól.

Figyelemre méltó a következő három szó: „amelyeket ma elmondok”. Mivelhogy a ma holnap már tegnappá változik, Istennek nincs mondanivalója a tegnapra nézve. Megéri, hogy fontosságot adjunk a szövegben talált három igének: tanuljátok meg – tartsátok meg – teljesítsétek. A teljesítéssel gondok vannak. Egy ember igen szomorúan ment el az Úrtól, bár megtanulta a tízparancsolatot (Mt19:16-22). Számodra a tíz közül melyik a legkínosabb, és melyikkel boldogulsz jobban?

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

Mózes vagy Krisztus, törvény vagy kegyelem

Igehely: Jn 1:14-18; Kulcsige: Jn 1:17 „Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jött el.”

A mai ortodox zsidók igencsak Mózespártiak. Azt a feladatot, amit Krisztus kapott, még nem fogadták el, s ebből nekünk, pogányoknak van nyerni valónk. Mózes és Krisztus között nagy a különbség. A maga idejében és a maga helyén Mózes óriási szerepet töltött be. Tessenek ebből egy listát összeállítani! De nem volt Isten Fia, nem volt Messiás, nem született szűztől, nem ismeri a kegyelem erejét, bár 120 évet élt, nem nevezték Úrnak. A Tábor-hegyen nem az Úr Jézus jelent meg Mózesnek, hanem Mózes jelent meg az Úr előtt, amely némán azt fejezi ki, hogy ki a rangosabb. Az Úr Jézus többször idéz Mózes munkájából, ami azt jelenti, hogy értékeli azt, amit cselekedett, a végeredmény mégsem az üdvösség. Az angyalok azt mondták a pásztoroknak, hogy: Üdvözítő született ma néktek. Mózes közbenjáró volt a fáraónál, majd idegenvezető. Akkor arra volt szükség. Ma az Úr Jézus minden mindenekben.

Ha az életünk minden területén nem Ő az Úr, akkor nem lehet üdvösségről beszélni. Kár minden okoskodásért, bár most ez a divat. Ajánlom olvasásra a Gal2:15-16-ot!

Dániel Zalán

 Napi áhítat

Igehely: Mt 19:27–30; Kulcsige: Mt 19:28 „Jézus erre ezt mondta nekik: Bizony mondom nektek, hogy ti, akik követtek engem, a megújult világban, amikor az Emberfia beül dicsőségének trónszékébe, ti is tizenkét trónszékbe ültök, és ítéletet tartotok Izráel tizenkét törzse felett.”

Szeretem Pétert. Mindig kimondja, amit gondol, gátlás, félelem és átgondoltság nélkül. Azt is kimondja, amit mi már nem merünk, keresztyén jólneveltségünk és gátlásaink miatt. Látja elmenni szomorúan a gazdag ifjút, majd elkezd számolni magában. Igaz, hogy nem mondott le mindenről Jézusért, de neki legalább megmaradt a vagyona. Mi lemondtunk mindenről Jézusért. Mi lesz velünk? Megéri követni Jézust? Mi ezt a kérdést annyira botrányosnak érezzük, hogy föl sem merjük tenni. Életmódunk, értékrendünk, amire időt szánunk és amire áldozunk, a fel nem tett kérdésre is megadja a választ.